Interview: Job Zoon - Apollo '68

Interview: Job Zoon

19 januari 2023 20:15


Nog nooit stond er zo'n jonge trainer voor de selectie, de sfeer is goed te noemen en de resultaten mogen ook geprezen worden. Z'n gezin is zijn grootste fan en onlangs tijdens de nieuwjaarsreceptie werd bekend gemaakt dat zijn contract met niet 1, maar met maar liefst 2 seizoenen is verlengd. We zitten dus nog wel even aan hem 'vast'.
Wie is die gast eigenlijk? Wat houd hem bezig? En hoe vind hij dat het gaat?

Job Zoon is geboren in het dorpje Wormer. Rond zijn vierde verjaardag verhuisd naar Heerhugowaard en daar woont hij nog altijd. Sinds 2012 is hij samen met zijn vrouw Simone en hebben ze twee jonge dochters genaamd Jinthe (2020) en Evanne (2022).
Werkt als stafmanager voor Randstad Groep Nederland, bij het onderdeel Business Services en verantwoordelijk voor twee administratieve teams.
Is graag met mensen om hem heen en vind het leuk om naar het theater (cabaret) te gaan. Hij zou zelfs wel eens een cabaretvoorstelling willen maken maar is bang dat hij daar het talent niet voor zou hebben. Daarnaast is hij altijd wel te porren voor een potje karaoke.

309622986_1798872147115025_2078502703543425095_n.jpgJob, heb je zelf gevoetbald?
Dat heb ik zeker gedaan! Ik ben door alle jeugdelftallen van KSV gestroomd en toen de selectie niet haalbaar bleek ben ik in de lagere senioren gaan voetballen. Door mijn ziektebeeld (vorm van reuma icm. jicht) kon ik steeds minder lichamelijk opbrengen wat ik in mijn hoofd in gedachten had. Dit maakte uiteindelijk ook de keuze om mij volledig op het coachen te richten. Daarnaast heb ik bijna 10 jaar in de zaal gespeeld met een erg leuk vriendenteam waarbij ik de functie had als mascotte met handschoenen (lees: keeper).

Je bent er vroeg bij als trainer, hoe is dat zo gekomen?
Ik wist al vrij vroeg dat ik trainer wilde worden. Net als in mijn werk vind ik bijdragen aan iemand zijn of haar ontwikkeling het allerleukste wat er is. Toen de kans op mijn zestiende voorbij kwam om mijn buurjongen zijn team te trainen/coachen heb ik dit direct opgepakt. Ik heb bij KSV vanaf de F-jeugd alle leeftijdscategorieën gezien en ben vanuit de O19 met de jeugdselectie doorgestapt naar de senioren. Bij de senioren had ik de rol van assistent-trainer en heb ik vorig seizoen de functie van interim-trainer bekleed.

Je zet je handtekening onder een contract. Vervolgens degradeert Apollo en zit je in de kelderklasse. Geen gedroomde clash met KSV. Was dit een tegenvaller, dacht je niet van shit waar ben ik aan begonnen?
Zeker niet! Ik was op zoek naar een club waarbij ik bewust ook mijn eigen loopbaan kon starten en zelf iets kon opbouwen. Ik denk dat die ruimte bij Apollo, die uit de gesprekken kwam ook maakte dat ik hier wilde starten. Ik zal niet ontkennen dat ik de degradatie jammer vond maar wellicht is dit voor de groep wel de juiste stap geweest. Daarnaast hebben we afgesproken dat we kijken naar de ontwikkeling van de groep om zodoende op de plaats te eindigen waar wij horen.

Je draait nu zo'n half jaar mee bij Apollo, wat is je indruk tot nu toe? Zou je iets willen aanpassen?
De eerste indruk was goed; de club draait op veel vrijwilligers en ook de staf rondom de selectie is een sterk collectief dat elkaar aan vult. De spelersgroep is vanaf het begin, in de goede zin gretig geweest en ik denk dat zij ook wat vertrouwen hebben kunnen opdoen in het eerste halfjaar. Daarnaast ben ik positief verrast door de jonge spelers. Zowel vanaf het begin als in de loop van het seizoen zie je steeds meer jongens op de deur kloppen en dit maakt ook dat er een gezonde spanning is om de speelminuten. Ik moet vooral nog wennen aan de slipper dinsdag, anderzijds hoeft dat van mij niet te veranderen.

Het begin van het seizoen waren er een paar verrassende aanpassingen: Patrick naar achter, Wesley in de spits. Waren je voorgangers gek? 
Ik denk dat dit ook een kwestie is van goed luisteren naar de spelers; waar worden ze blij van, wat vinden ze belangrijk en wat denken zij dan aan de groep te leveren? Ik heb daarnaast een paar spelers denk ik wel verrast met de plek waarop zij zijn komen te voetballen. Dit komt vanuit de kwaliteiten die wij op de training naar boven zagen komen en dat dit de speelwijze zou ondersteunen. Een nieuwe verassing zal ik nooit uitsluiten, de spelers zijn dus gewaarschuwd! Zonder dollen denk ik dat Apollo nog jarenlang plezier kan hebben vanuit deze groep.

De nieuwjaar wedstrijd speel je tegen een aantal bejaarden, sterren van weleer. Waarom win je deze wedstrijd niet en wat zou je van hun kunnen gebruiken?
Dit was denk ik een klassiek voorbeeld van onderschatting versus een bak aan ervaring. Ik denk dat de routine van sommige spelers zou kunnen bijdragen, anderzijds misten wij onze oudere spelers ook weer in deze pot. Ik ben ervan overtuigd dat we de wedstrijd volgend jaar gewoon over de streep trekken. 😉

Ik hoor dat je professionele voorbereidingen hebt in de bestuurskamer, veel data bewaard en persoonlijke ontwikkelingen, kun je ons daar wat meer over vertellen?
Dat zie ik als een mooi compliment! Ik geloof erin dat een goede voorbereiding het halve werk is. Daarnaast heb ik ook de overtuiging dat spelers sneller onderdeel van een teamproces willen zijn als zij daarin merken dat ook de persoonlijke groei kan worden meegenomen. Ik heb vooraf aan het seizoen input opgehaald en heb dit ook actief meegenomen in de ontwikkeling van de speelwijze. Daarnaast houd ik alles bij in een spreadsheet (excel) zodat ik ook op data mijn conclusies kan trekken. 
309669812_1797399057262334_2020214909538349582_n.jpg

Clubtopscorer en belangrijke pion in Apollo 1 Joost Onderdelinden ligt er al lang uit, je weet niet beter dan dat hij er niet bij is. Hij is weer aan het trainen, hoe ga je hem straks inzetten? Wordt hij weer net zo belangrijk als hij was?
Ik weet zeker dat Joost een toegevoegde waarde zal zijn voor de ploeg. Ik denk alleen wel dat we bij zijn terugkomst niet alles aan hem zullen ophangen, maar dat we hem onderdeel laten zijn van onze speelwijze. Dat zijn kwaliteiten daar erg goed in zullen passen is dan ook geen toeval. Daarentegen ligt de focus eerst op het volledige herstel en het kunnen spelen van wedstrijden.

Zoals gezegd werd je contract met maar liefst 2 jaar verlengd, iets wat lang geleden is bij een trainer van Apollo. Groot vertrouwen vanuit de club. Waar staan we over 2,5 jaar?
Ik ben erg trots op de verlenging en zag de voorgestelde termijn dan ook als een mooi en fijn compliment. Afhankelijk of we iedereen bij elkaar kunnen houden denk ik dat we een mooie toekomst tegemoet gaan als Apollo zijnde. We willen, onafhankelijk van de klasse waarin we komen te spelen, de focus op de ontwikkeling houden en vooral wat meer stabiliteit vinden. Gezien de ontwikkelingen bij de KNVB (de 5e klasse zal een stuk groter worden) kan ik lastig een verwachting uitspreken in welke klasse dat zal zijn.

Bovenin de 5e klasse is het nu al spannend. Er heerst een bliksemschicht op de kraker tegen Nieuwe Niedorp (2x afgelast). Gezien de stand in punten en doelsaldo lijken zij de betere. Hoe gaan we ze kloppen?
Dat zullen we bij de wedstrijd gaan zien! We hebben in ieder geval al wat informatie verzameld waarop we een strijdplan hebben gemaakt. Zonder de tegenstander wijzer te maken dan dat ze zijn weten wij waar de ruimtes liggen en welke kwaliteiten wij extra kunnen benutten.

Job, we zijn bijna klaar maar Joris Wenker vroeg zich nog af met welke 3 mensen je een uniek avondje zou beleven met een daar bijbehorend menu.
Ik zou deze kans vooral benutten om mijn voorbeelden te ontmoeten; Louis van Gaal, Youp van het Hek en Thomas Acda. Dan zorg ik dat er een speciaalbiertje in de koelkast staat, de Griek heb laten koken en de Jägermeister in m'n vriezer ligt.

Tot slot: wat zou je de lezers van dit interview nog mee willen geven?
Apollo is voor mij de definitie van een vereniging; Iedereen staat voor elkaar klaar en er heerst echt een warm gevoel op de club. Dat is iets wat we mogen koesteren.


Zo, en dat zijn de rake woorden van de trainer. Via deze weg wil ik Job heel erg bedanken voor de medewerking aan dit interview. Tevens wens ik hem veel succes met de belangrijke thuiswedstrijd tegen Nieuwe Niedorp op 29 januari.

Ook eens in de spotlight staan of weet u iemand die geinterviewd moet worden of een andere suggestie? Mail dan naar webmaster@apollo68.nl

 
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!