Interview: Judith Korse

21 maart 2021 9:00


Wie is toch het financiële brein achter onze club? De 'Wopke Hoekstra' van Apollo ’68.
Ieder jaar staan ze steevast op de agenda van de jaarvergadering: de jaarrekening en begroting, toegelicht door de penningmeester. Een professioneel overzicht, waar haast geen vragen over zijn maar te meer complimenten over komen.
Gemaakt door Judith Korse en haar mocht ik wat vragen stellen.

Judith, stel jezelf eens voor:DSCN1106.JPG
 Ik ben Judith Korse en loop alweer 52 jaar rond op deze wereld. Sinds 2006 ben ik getrouwd met Erik en we hebben 2 kinderen die nog thuis wonen: Max (21) en Jim (nog een maandje en dan is hij 18!). Een echt mannengezin dus, hoewel er de laatste tijd ook af en toe vriendinnen meekomen. Leuk is dat! In mijn vrije tijd zou ik eigenlijk meer moeten sporten, maar daar is door corona de klad wat ingekomen. Wel wandel ik iedere dag een rondje door Hensbroek om een frisse neus te halen. Dat zou ik het liefst ook op een paar andere plekken doen (Schotland of IJsland bijvoorbeeld), maar daar moeten we nog even geduld voor hebben.
En wat voor werk doe je dan? Ik werk bij Intermaris in Hoorn. Dat is een woningcorporatie met circa 17.000 sociale huurwoningen in Hoorn en Purmerend. Ik ben daar directeur en verantwoordelijk voor onder andere de vastgoedstrategie, de financiën en de automatisering. Een ontzettend leuke, maar drukke baan die me de hele week bezig houdt.

Heb je van je hobby je werk gemaakt of van je werk je hobby gemaakt? 
 Nou, Ik maak vaak van mijn werk ook mijn hobby. Ik ben geen 9 tot 5 werker en kan er ook van genieten om ’s avonds eens rustig wat te lezen of uit te zoeken voor het werk. Mijn baan is nogal divers en soms gaat het ook over zaken waar ik nog niet zo bekend mee ben.
Een voorbeeld is de verduurzaming. Vanuit de overheid hebben wij als woningcorporatie de opdracht gekregen om al onze 17.000 woningen in 2050 CO2 neutraal en gasloos te laten zijn. In Hoorn proberen we dat te gaan doen door een warmtenet aan te leggen, maar dat is nog geen alledaagse kost: hoe werkt het, met welke partijen moet je samenwerken, wat betekent dat voor onze huurders en hoe krijgen we dat financieel allemaal rond?? Vraagstukken die ook een soort hobby zijn geworden..

Waar komen jullie oorspronkelijk vandaan?
 Ik ben geboren in Amsterdam-Noord, maar heb daar maar kort gewoond. Op mijn 4e jaar ben ik verhuisd naar Avenhorn en heb daar gewoond totdat we in 2007 in Hensbroek kwamen wonen.
Grappige is dat de afstand tussen Hensbroek en Avenhorn eigenlijk heel klein is, maar voor die tijd kende ik Hensbroek nauwelijks. We kwamen hier toevallig terecht door een rondje wandelen. In de boerderij waar we nu wonen stonden nog 2 woningen te koop en we vonden het een hele mooie plek. We hebben er niet lang over nagedacht en zijn toen verhuisd. We genieten nog elke dag van het prachtige uitzicht over de polder met schapen, vogels en (soms) tulpen.

Hoelang duurde het toen voordat je actief werd bij de club? 
 Ik ben vanaf het seizoen 2010-2011 penningmeester bij Apollo. Max en Jim waren lekker bij de jeugd aan het voetballen en af en toe kwam ik dus wel bij Apollo. Mijn buurman Rudolf Vermaas deed toen al van alles voor de club en heeft mij gevraagd of ik penningmeester wilde worden. Dat was precies iets voor mij. Van voetbal heb ik echt geen verstand, maar op deze manier kon ik toch mijn steentje bijdragen. Belangrijk dat je een club zo in het dorp hebt. Zeker toen de jongens klein waren, was het heel fijn dat ze zo dichtbij terecht konden.

Wat is de beste investering geweest?
 Dat vind ik lastig te zeggen. Maar een startpunt voor mooie investeringen is de energiescan geweest die we in 2017 hebben laten uitvoeren in samenwerking met de gemeente. Als vervolg daarop is er LED verlichting op het veld aangebracht, is er een energiecommissie in het leven geroepen en zijn er allerlei investeringen gedaan die helpen om energie te besparen (o.a. binnenverlichting en zonnepanelen). Goed voor het milieu, maar zeker ook financieel buitengewoon interessant. Met name de zonnepanelen verdienen zich razendsnel terug.


Wat voor invloed heeft Corona bij Apollo op financieel gebied?
 Corona heeft natuurlijk veel invloed op de financiën bij Apollo. We missen al een jaar de opbrengsten uit de kantine en we hebben vorig jaar geen inkomsten gehad uit de reclameborden langs het veld.
Ook het niet doorgaan van Hensbroek Actief is een behoorlijke financiële aderlating voor Apollo. We zijn daarom enorm blij met de steun van onze leden die ‘gewoon’ de contributie betalen en met hoofdsponsor Dekker Chrysanten die ons financieel blijft steunen. Voor 2021 gaan we onze sponsoren van reclameborden wel weer benaderen, we gaan er toch van uit dat er in de loop van de komende maanden wel weer een balletje kan worden getrapt.
Financieel dus lastig, maar we houden het wel vol. De afgelopen jaren hebben we gelukkig een goede buffer opgebouwd.

Hoe kan het dat Apollo in vergelijking met andere clubs zo'n lage contributie heeft?
 De contributie bij Apollo is inderdaad een stuk lager dan bij clubs uit de omgeving. Dat kan omdat we profiteren van de hoge opbrengsten van Hensbroek Actief. Daarnaast hebben we geen kunstgras (daar moet je als vereniging veel huur voor aan de gemeente betalen) en maaien we ons eigen gras (met dank aan de vrijwilligers). Dat levert een forse korting op de huur op.
Ook verbouwingen kosten bij Apollo minder geld. Er zijn ontzettend veel handige mensen in het dorp die graag een steentje bijdragen en daardoor hebben we een prachtige kantine en fantastische nieuwe kleedkamers gekregen. Helaas hebben de spelers nog niet zoveel van de kleedkamers kunnen genieten, maar dat komt dan komend seizoen wel.
Als laatste zou ik toch ook de Club van ’68 nog willen noemen. Ook zij zorgen ieder jaar wel voor een mooie bijdrage die helpt om de contributie laag te houden.

Hoe zie je de toekomst van Apollo tegemoet?
 Ik ben er trots op dat we het afgelopen jaar het bestuur hebben kunnen aanvullen met nieuwe jonge mensen (Rosan en Hilco). Zij komen met nieuwe goede ideeën en helpen de vereniging jong en dynamisch te houden. Hopelijk blijft het ook in de toekomst lukken om jong en oud bij de vereniging te betrekken, zodat Apollo een plek van en voor alle Hensbroekers is en blijft.

Wat staat er op je bucket-list?
 Ik ben eigenlijk heel tevreden met wat ik heb. Voor mij geen verre reizen of uit een vliegtuig springen. Gewoon wandelen of op de fiets door een mooi stuk Nederland.
En dat is makkelijk, want dat kan elke dag in deze omgeving. En heel misschien nog een keer een lange-afstand-wandelpad met een rugzak op.

Met welke 2 mensen zou je nog eens een goed gesprek willen hebben?
 Ik heb pas geleden weer naar het vervolg van The Crown gekeken (seizoen 4). Ik ben toch wel heel benieuwd naar Queen Elizabeth. Waarom kies je ervoor om op 94-jarige leeftijd nog altijd koningin te willen zijn? Heeft zij van haar werk ook haar hobby gemaakt?
Daarnaast zou ik nog wel eens willen praten met Marcel de Vries, oud topman van woningcorporatie Vestia. Voor wie niet weet wie dit is: hij heeft als bestuurder van woningcorporatie Vestia vele risicovolle derivatentransacties afgesloten en daar zelf ook veel geld mee “verdiend”. Hij heeft Vestia financieel aan de rand van de afgrond gebracht en is zelf tot 3,5 jaar cel veroordeeld voor fraude en witwassen. Hoe zou het nu met hem gaan en heeft hij wellicht spijt??

Tot slot: Wat zou je de lezers van dit interview nog mee willen geven!?
 Wees voorzichtig in deze tijden en blijf gezond. Dan hopen we u straks weer allemaal op en langs het veld bij Apollo te zien.

Bij deze wilt de webmaster Judith ontzettend bedanken voor haar openheid en interessante antwoorden. Van wie zou u iets meer willen weten? Mail gerust naar webmaster@apollo68.nl.

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!