Interview: Hilco de Boer

9 januari 2021 14:45


Nog 1 van die veel geziene families bij Apollo’68: de familie de Boer.
3 broers: Freek, Thijs en Hilco, allen jarenlang actief binnen de selectie van Apollo.
Hilco was het langst actief en die mocht ik aan de tand voelen: net gestopt als veldvoetballer maar nog wel te benaderen in de zaal, actief bij de sfeercomissie (de 12e man) en sinds kort ook onderdeel van het bestuur.
Hilco de Boer, geliefd bij zowel de vrouwen als mannen, hij is een club man, een man met een geel/rood hart.

Hilco, stel jezelf eens voor:
Ik ben Hilco de Boer, geboren op 2 april 1984 in Heerhugowaard. Ik ben op 3-jarige leeftijd naar het prachtige Hensbroek verhuisd en heb mijn ouders en broers meegenomen, dit vond ik wel zo gezellig. Na wat omzwervingen in Obdam en Heerhugowaard, woon ik nu alweer 8 jaar samen met Violet in het Zonnedael van Hensbroek, genaamd de ‘Roodeswerf’. Sinds bijna 1,5 jaar hebben wij een zoon: Tijn.

Wat voor werk doe je?
Ik werk 34 uur/week voor de KNVB als trainingscoördinator. Mijn werkzaamheden bestaan uit het monitoren van de fitheid van de (assistent-)scheidsrechters van het betaalde voetbal, het schrijven van trainingsschema’s en nieuwsbrieven, afnemen van conditietesten en geven van fysieke trainingen. Toen er nog geen corona was, was ik 1-2 dagen p.w. in Zeist en de rest van mijn werkzaamheden deed ik vanuit huis. De afgelopen maanden was dat nog meer vanuit huis.

Hiernaast heb ik een eigen sportadviesbureau dat ‘TopFitTest’ heet. De werkzaamheden die ik vanuit dit sportadviesbureau doe, zijn het afnemen van inspanningstesten en gezondheidstesten en opstellen van trainingsschema’s. Dit doe ik o.a. bij fanatieke (duur)sporters, maar ook bij bedrijven die de gezondheid van hun werknemers in kaart willen laten brengen en verbeteren.

Wat is jou functie binnen het bestuur?
Na overleg met Rosan, Arjan, Sander en Frank, heb ik besloten om samen met Sander Zwagerman en Frank Konijn de technische commissie te vormen, waarvan ik de bestuurlijke functie heb. Frank is verantwoordelijk voor de onderbouw en Sander voor de bovenbouw.
Wij hopen de trainers waar nodig te kunnen begeleiden/helpen om (nog) leukere en betere trainingen te geven en zo het plezier en het niveau van de spelers/speelsters (nog) verder te verhogen.

Wat hoop je in korte termijn met de technische commissie te bereiken?
Op korte termijn hopen we zoveel mogelijk leden te behouden. Doordat er in deze coronaperiode geen competitiewedstrijden gespeeld mogen worden en voor sommige leeftijdsgroepen aangepast getraind moest worden, zijn sommige voetballers andere sporten gaan doen en is bij veel verenigingen het ledenaantal gedaald. Voor zover ik weet is dat bij Apollo nog niet het geval en dit willen we graag zo houden. Dit kunnen we o.a. bereiken door leuke en goede trainingen aan te (blijven) bieden.
En over 4 jaar dan? Ik hoop dat we over 4 jaar dus minimaal net zoveel leden hebben en dat er meer spelers beschikbaar zijn voor het 1e en 2e elftal. De laatste jaren zijn er behoorlijk wat senioren gestopt en was er niet zoveel doorstroming vanuit de jeugd naar de senioren. Dat heeft o.a. met de grootte van het dorp te maken, maar ook met het betrokken en enthousiast maken/houden van de leden. In dat opzicht is het ontzettend positief dat we dit seizoen 30-35 kabouters hebben bij Apollo.

Je bent jarenlang van vaste waarde binnen de selectie van Apollo'68 geweest. Mis je het?  

IMG_20210109_151651.jpg

Ik had eind 2019 al besloten om na het seizoen 2019-2020 te stoppen. Door het stopzetten van de competitie in maart 2020, was mijn carrière plotseling voorbij. Een aantal jongens zeiden nog dat ik op deze manier niet kon stoppen en er dus nog een jaartje aan vast moest plakken, maar daar heb ik nooit aan gedacht. Het was mooi geweest.Doordat het nu zo’n raar seizoen is, mis ik het voetbal niet. Ik heb al wat andere voetbalactiviteiten gedaan zoals 7 tegen 7, voetvolley en zaalvoetbal. Wel mis ik af en toe de gezelligheid in de kleedkamer en kantine.
Wat waren je hoogtepunten? Mijn hoogtepunten waren het kampioenschap in de 4e klasse en de wedstrijden van dat seizoen tegen Victoria O. De 1-na-laatste wedstrijd waren we al kampioen en moesten we thuis tegen Victoria O. Met ongeveer 1000 man langs de lijn wonnen we 3-0 en maakte ik een doelpunt vanaf net voorbij de middenlijn (Kees Hoogewerf schijnt het nog op film te hebben), waarna ik werd bedolven door mijn teamgenoten met geel-rood gespoten haren en 2 jongens in een kippenpak. De jaren daarna in de 3e klasse waren ook een hoogtepunt.
Heb je nog dieptepunten meegemaakt? Mijn dieptepunt was een liesblessure waar ik bijna een jaar last van had en mijn polsbreuk van 1,5 jaar geleden in de uitwedstrijd tegen Victoria O.

IMG_20210109_151611.jpg

Wie of wat voor type speler mist het eerste elftal waar jij toentertijd mee hebt samen gespeeld?

14231945_1021508794632187_9109203860763331034_o.jpg

Zonder de spelers die nu in het 1e spelen te kort te willen doen, heb ik altijd genoten van het samenspelen met Dennis de Vries. Hij had een fantastische trap en heeft daar veel doelpunten mee gecreëerd en gemaakt. Daarnaast waren daar de neefjes Konijn met hun snelheid en doelpunten, Jos Vlaar als leider en Thomas Bakker als sta-in-de-weg, erg belangrijk.


Waar kunnen we als 'Apollo'68' trots op zijn?
Wij kunnen trots zijn op de grote betrokkenheid bij de vereniging. Er zijn nog steeds veel vrijwilligers en ook de Club van 68 heeft behoorlijk veel leden. Er is dus ruim voldoende bereidwilligheid om de club in stand te houden.
Om de betrokkenheid bij de club groot te houden, ben ik ook nog lid van de 12e man (sfeercommissie). In januari zullen wij met een leuke social media actie komen. Dus blijf ons volgen!

Je hebt je trainersdiploma, heb je de ambitie om hier serieus mee aan het werk te gaan?
Klopt, die heb ik inmiddels alweer 15 jaar geleden gehaald. Ik had niet de intentie om er meteen iets mee te doen, ik wilde er gewoon wat van leren. Ik sluit niet uit dat ik nog eens een team ga trainen, maar op dit moment heb ik daar nog geen behoefte aan.

Heb je dan nog een paar tips voor de jeugdtrainers die je ze nu kunt meegeven?
We hebben alle trainers al een digitale vragenlijst laten invullen en daar heb ik via de mail wat feedback op gegeven. Eén van de tips die ik daar gaf was het gebruik maken van een digitale trainingstool van de KNVB: ‘Rinus’. Hier staan veel oefeningen in voor verschillende leeftijdsgroepen. Ik denk dat het belangrijk is dat de trainingen uitdagend zijn en bij de leeftijd van de groep passen, anders zullen de kinderen vroeg of laat hun enthousiasme en interesse verliezen. Daarnaast is het goed om een ‘voetbalprobleem’ uit de wedstrijden te halen (als die weer gespeeld mogen worden), dat te vertalen naar trainingsvormen en dit een bepaalde periode te trainen.

Laatste vraag: met welke 2 mensen zou je nog eens een goed gesprek willen hebben?
Donald Trump en Kim Jong-Un. Ik zou wel eens willen weten hoe hun jeugd eruit zag en op welk punt het een beetje de verkeerde kant op gegaan is.  

Bij deze wilt de webmaster Hilco ontzettend bedanken voor zijn openheid en boeiende antwoorden. Van wie zou u iets meer willen weten? Mail gerust naar webmaster@apollo68.nl.

De laatste woorden van dit interview aan Hilco:
 “Ik hoop een ieder weer snel en gezond te zien op het complex van Apollo’68.”

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!