Apollo’68 – 35+ / 7 tegen 7

12 november 2019 20:30


Apollo’68 – 35+. Het heeft al een paar jaar bestaan binnen de vereniging, maar dit is ondertussen wat verwaterd. Nu in 2019 is er een nieuw elftal opgericht door initiatiefnemer Freek de Boer. Freek die in juni 2019 afscheid heeft genomen bij de hoofdmacht van Apollo’68. Hij heeft bijna tot zijn 39ste getraind en op zondag gevoetbald. En daar stond hij dan, vallend in een zwart gat. Een vaak voorkomend probleem bij voetballers. Onder het mom van het “het bloed kruipt waar het niet gaan kan”, heeft hij een aantal jonge honden van 35+ gescout en beoordeeld. Een vriendenteam dat weet om te gaan met een bal, maar ook met de goudgele vriend. Zo gezegd, zo gedaan en de oprichting was een feit. Ik noem ze in een vogelvlucht, een ieder met een eigen voetbalcarrière met tal van hoogtepunten. Freek de Boer, Gino Korst, Jaap Wagenaar, John Borst, John van Schagen, Joris Munster, dispensatie speler Marcel Spil (bijna 35), Mark Wijte, Thijs de Boer, Edwin Manshanden en Sander Zwagerman. In de back up hebben we dan nog Robert Poel, Hilco de Boer, Jacco Munster en Joost van Baar. Vanwege de grote successen die ondertussen zijn gehaald (lees hieronder) hebben we in de wandelgangen gehoord dat er tal van aanmeldingen zijn om zich toe te voegen aan dit sterrenensemble. Echter, zoals u leest, bestaat de lijst al uit zo’n 14 man. Voor de 1e en 2e helft is dat voldoende, maar voor de belangrijkste 3e helft ben je van harte welkom.

Hoe werkt het? Het was even zoeken waar er een bestaan was van 7 tegen 7 voetbal. Via de KNVB, in Koggenland of elders misschien? Het was dichterbij dan wij dachten. In Heerhugowaard is er een man, Peter Coesel, die het 7 tegen 7 voetbal in Heerhugowaard en omstreken coördineert. Zo’n 23 teams doen hieraan mee. Er zijn 5 poules met circa 4 a 5 teams. Word je laatste, dan degradeer je naar de poule eronder, word je kampioen, dan promoveer je naar de poule erboven. Op die manier spelen de teams met gelijke niveaus tegen elkaar. Je speelt 3 of 4 wedstrijden van 20 minuten met 10 minuten rust er tussen. Er wordt 5 keer in het voorseizoen (augustus/november) en 5 keer in het naseizoen (maart/mei) gespeeld. Daar tussendoor is het te koud voor 35 plussers. Als deelnemend team wordt er van je verwacht dat je het ook een keer op je eigen complex organiseert. Er wordt gespeeld op vrijdagavond vanaf 20:00 uur. Als de kinderen op bed liggen, dan kan papa te voetballen en genieten van zijn goudgele vrienden met zijn vrienden. Genieten van de kleedkamerhumor, oude anekdotes ophalen, lachen om een scheet, klagen over pijntjes omdat we al 35+ zijn, gewoon genieten, omdat we van binnen nog het gevoel hebben dat we 20 zijn.

30-08-2019: De eerste avond, de vuurdoop, adrenaline niet te kort, vol spanning, maar met vol zelfvertrouwen op het terrein van KSV. Direct ingedeeld in de hoogste poule, aangezien de coördinator hoge verwachtingen heeft van de ploeg uit Hensbroek. Dat hadden wij zelf ook. Een tikkeltje onderschatting in het achterhoofd achteraf. Ergens schuilde een gedachte dat wij die andere oude lullen wel eventjes zouden laten zien hoe voetbal moet worden gespeeld. Hoe wij dat deden en doen bij Apollo’68. En met die gedachte is het de eerste avond mis gegaan. Het resulteerde in een 3-4 nederlaag, 4-1 overwinning en 0-4 nederlaag met uiteindelijk een 3e plaats en dus handhaving in de hoogste poule. Kleine samenvatting van de wedstrijd was dat wij 10 schoten op doel hebben gehad, waarvan er 9 in gingen. Ik wil niet zeggen wie de keeper was die avond, maar John van Schagen was onze keeper. Bang voor zere handen en smerige kleren. Ik moet er wel bij zeggen dat er 1 onhoudbaar was. Anderzijds heeft Edwin Manshanden die avond laten zien, dat hij het scoren nog niet verleerd is. Hij had een groot aandeel in de doelpuntenproductie. Wat nog miste was een “panna”, waarom Edwin bekend staat. Thuis niks te vertellen, maar op het veld op die manier zijn tegenstander lekker te vernederen. De 3e helft werd gevierd in de kantine en aangezien het kermis was in Hensbroek werd het in de lokale dancing, “het Springende Paard”, afgesloten. Grote verhalen over het toernooi werden medegedeeld aan de mensen daar. Het ene hoogstandje, na het andere, maar in het achterhoofd dat het wat minder “frivool” moet om kampioen te kunnen worden.

20-09-2019: De tweede avond op het terrein van Reigerboys. Veel lering getrokken uit de eerste avond. 3 weken keihard getraind. Hilco de Boer opgetrommeld als meest fitte man, aangezien hij nog een vaste waarde is binnen het vlaggenschip van Apollo’68. De keeper eruit gegooid en op zoek gegaan naar een andere keeper. Na 25 keepers te hebben gevraagd zijn we uitgekomen bij Jorn Vriend / Tim Nijboer. Deze wisselingen brachten succes. 0-0, 2-0 overwinning en wederom 0-0. Deze resultaten brachten een 1e plaats in de hoogste poule. Het mooiste van de avond was een wonderschone treffer van Gino Korst. Gino die eerder dit jaar nog geopereerd is aan een versleten heup, kon zijn geluk niet op. De driedubbele salto gevolgd door een flik flak, waren wat overdreven, maar de treffer mocht er zijn.

04-10-2019: De derde avond op het terrein van Jong Holland. Het regende deze dag en in de app vroeg Thijs de Boer of het misschien zou worden afgelast vanavond. Thijs die over is gehaald, dat 35+ voetbal alleen doorgaat als het mooi weer is. Thijs die het liefst in de zon ligt en tot aan zijn witte blote billetjes lekker bruin wil worden en smelt van een beetje regen. Deze avond, prachtig droog voetbal weer. Vooraf een warming up van Mark Wijte die de hele kleedkamer liet ruiken naar zijn verbrande etenswaren. Een oorverdovende scheet liet heel Alkmaar trillen. Nog nooit hebben wij ons zo snel verkleed. Die avond hebben we ook de aan de kant geschoven keeper, John van Schagen, weer gered van het thuisfront. Hij had hard getraind en wilde een revanche.
Met 3 overwinningen, 1-0, 3-0 en 1-2, werden wij wederom 1e in de hoogste poule. Met een uitblinkende John van Schagen, die duidelijk hard getraind had en een trefzekere Mark Wijte, die ook lekker in zijn vel zat na zijn startschot in de kleedkamer vooraf, werd deze plek behaald. Het vingertje waar Mark om bekend staat als hij scoort kwam deze avond vaak tevoorschijn. Ook de 3e helft was duidelijk voor ons. En zo was deze avond een compleet succes.\

11-10-2019: De 4e avond zou bij Apollo’68 worden gespeeld. Echter door slechte weersomstandigheden werd deze avond op de woensdag ervoor al afgelast. Ook dat is 35+ voetbal.

01-11-2019: De 4e avond was op het terrein van Reigerboys. Voor deze avond is Jacco Munster toegevoegd aan de selectie. Jacco die zijn schoenen nog ergens kon vinden onder een hoop stof. Normaliter een duursporter, maar deze avond heeft laten zien het voetballen nog niet verleerd te zijn. In 3 potjes heeft hij een halve marathon afgelegd. En dat in 60 minuten. Als iedereen zoveel arbeidsethos had geleverd als Jacco deed, waren wij ook deze avond kampioen geworden. John van Schagen begon de avond weer goed. Echter na 3 minuten raakte hij geblesseerd en de arbeid die geleverd was om weer in het team te komen, kwamen hem nu duur te staan. We kunnen het ons voorstellen als de 50 in het zicht komt. Het vervolg werd Joris Munster als doelman ingezet. Die deed dit overigens zeer verdienstelijk. Het 35+ voetbal doet Joris goed. Al diverse avonden wordt hij door tegenstanders ingeschat als 28 jarige. Een groot compliment uiteraard. Dit komt door zijn looks en doordat hij als een wervelwind over het veld gaat. Hij krijgt er ook zelfvertrouwen van en dat is ook duidelijk te zien.

Met een 2-2, 1-2 nederlaag en een 5-1 overwinning kwamen wij terecht op plek 3. Even weer met beide benen op de grond gezet. De 3e helft waren wij heer en meester en werden tot slot vriendelijk verzocht om naar huis te gaan aangezien de kantinebeheerder weer vroeg zijn bed uit moest.

08-11-2019: De 5e avond was op ons eigen terrein, het o zo mooie Apollo complex, waar met man en macht is gewerkt om het een heerlijk avondje te laten worden. Organisator Freek de Boer had alles tot in de puntjes geregeld. Oud voorzitter Wim Zwagerman was de gehele middag bezig om het veld tot een laken te maken, de velden uit te zetten en de kleedkamer werd nog even aangeveegd. Ons lid, maar jammer genoeg geblesseerd, Jaap Wagenaar kreeg een fluit in de mond gedrukt en tevens was de beste scheidsrechter uit Hensbroek en omstreken, Nick Klaver, opgetrommeld. Een terreinknecht om alles in goede banen te lijden werd aangesteld met de naam Bjorn Zwagerman, die dit voortreffelijk deed. In de kantine stond het gouden duo André Veeken en Theo Wenker.

Met deze avond Joost van Baar als sluitpost. Keepen zit Joost in het bloed. Vroeger op het veld en al jarenlang in de zaal. Het verhaal gaat zelfs dat hij op het werk in de pauze aan collega’s vraagt om een balletje toe te gooien, zodat hij die dan kan vangen. Ook thuis heeft hij in zijn slaapkamer een wand met behang met daarop een doel afgebeeld. Vlak voor het slapen gaan vraagt hij dan nog even aan vrouwlief om een paar ballen toe te gooien. Zij ziet liever andere ballen, maar Joost kan niet slapen, alvorens hij een paar ballen heeft gevangen.
De druk was deze avond hoog aangezien half Hensbroek was uitgelopen om het 35+ team aan het werk te zien. Met 2x een 3-1 overwinning en een 1-1, was dit voldoende om 1e te worden in de poule. Kampioen op eigen bodem, wat wil men nog meer. Onder luid applaus gingen wij richting de kleedkamer om onder heerlijke warme douches te gaan staan, mede mogelijk gemaakt door Jeroen Munster van Munster Installatiebedrijf.
Topscoorder van de avond was Marcel Spil. Onze dispensatie speler die bijna 35 is. Hij voelt zich al wel 35+ vanwege zijn pijntjes her en der, maar vanavond liet hij zien dit nog lang niet te zijn. Diep in de nacht fietste hij naar huis en meldde hij dat de wekker om 05:00 uur zou gaan, omdat hij de koeien moest melken voor zijn broer Wouter. Dat redt je niet meer als je 35+ bent.
In de kantine werden we opgewacht door André en Theo. Die ons in de watten legden met goudgele vrienden, nootjes en een bittergarnituur met uiteraard André saus.
Kampioenen scandeerde door de gehele kantine. Met you will never walk alone werd John Borst (man of the match van de avond) op de schouders genomen. Nadat hij 5 minuten lang had gemekkerd dat hij dat niet wilde, werd hij weer op de grond gezet.
Deze 3e helft was wederom ruimschoots gewonnen door ons, waarna de afsluiting van de laatste avond van het voorseizoen een feit was.
Ik benoem de vrijwilligers nog 1 keer, gewoon omdat ze het verdienen: Wim Zwagerman, Jaap Wagenaar, Nick Klaver, Bjorn Zwagerman, André Veeken en last but not least, Theo Wenker, enorm bedankt voor jullie aanwezigheid en inzet.

Op naar de volgende 5 avonden in het naseizoen.

Groet Apollo’68 – 35+

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!